تامين نياز غذايي و ايجاد تعادل بين عناصر مورد نياز درختان ميوه از عوامل موثر در توليد محصول با كيفيت مطلوب، بازار پسندي و افزايش خاصيت انبارداري محصول پس از برداشت ميباشد. مهمترين علائم كمبود عناصر ريزمغذي در گلابي به شرح زير ميباشد.
كمبود بُر (شکل 2 ، 1)
شاخصترين علائم كمبود بُر معمولا" در اولين هفتههاي تشكيل ميوه ظاهر ميشود.
چوب پنبهاي شدن داخل و بيرون ميوه در اثر كمبود بُر پديد ميآيد. در حالت بروز كمبود شديد رشد رويشي گياه تحت تاثير قرار ميگيرد و ممكن است جوانههاي انتهايي توانايي باز شدن را نداشته باشند و قسمتي از سرشاخه بميرد. برگها بد شكل شده و قايقي شكل ميشوند. شكل 1 اثر درجات كمبود بُر در گلابي نشان ميدهد. شكل 2 گلابي به شدت تغيير شكل يافته را بدليل كمي ميزان بُر در خاك شني باغ نشان ميدهد.
براي رفع علائم كمبود، كود بُر مصرف نماييد.
كمبود آهن (شکل 3)
بروز زردي در برگهاي جوان و در انتهاي سرشاخههاي جوان از علايم كمبود آهن ميباشد. در حالت كمبود شديد برگهاي تازه زرد رنگ شده ولي رگبرگها سبز باقي ميمانند و شبكه رگبرگهاي سبز در متن زرد برگ كاملا" مشخص است. در تصوير نهالهاي جوان گلابي كه در خاك قليايي كاشته شدهاند و دچار كمبود شديد آهن ميباشند در متن پوشش گياهي خاك باغ نشان داده شده است.
براي رفع علائم كمبود، كود آهن و يا كود آهن فریشل 54 مصرف نماييد.
كمبود روي
كمبود اين عنصر سبب كوچك شدن برگها و كوتاه شدن ميان گرهها در قسمتهاي انتهايي شاخههاي جوان ميشود و به همين سبب برگها به صورت ”رزت“ روي شاخههاي جوان باقي ميمانند در حالي كه ممكن است برگهاي مسن ريزش نمايند.
براي رفع علائم كمبود، كود روي مصرف نماييد.